Preventie & mondhygiëne

Voorkomen is beter dan genezen, dus richten de preventie-assistent en de mondhygiënist zich vooral op het voorkomen van gaatjes en tandvleesaandoeningen. Bijvoorbeeld door het geven van voorlichting en poetsinstructies. 

Heeft u vaker gaatjes of heeft u tandsteen, aanslag, een vieze smaak, slechte adem of problemen met mondverzorging, dan verwijst de tandarts u door naar de preventie-assistent. Bij grotere problemen komt de mondhygiënist in actie. Op deze pagina vindt u meer informatie over waar de mondhygiënist en preventie-assistent zich zoal mee bezighouden.

Voorkomen

De preventie-assistent en de mondhygiënist geven allebei voorlichting over het ontstaan van gaatjes (cariës), tandvleesaandoeningen, gebitsverzorging en het effect van voeding op het gebit. Zij reinigen het gebit door plaque, tandsteen en aanslag te verwijderen. Ook brengen ze gebit beschermende middelen aan, zoals fluoride of een laklaagje (sealant).

Genezen

De mondhygiëniste voert daarnaast behandelingen uit om bepaalde tandvleesaandoeningen te genezen. Denk hierbij aan bloedend tandvlees bij het poetsen; rood, gezwollen of terugtrekkend tandvlees. In opdracht en onder verantwoordelijkheid van de aanwezige tandarts mag zij daarvoor verdoving toedienen. Is er na de behandeling te weinig resultaat merkbaar, dan kan de mondhygiëniste bacterieel onderzoek doen.

Cariës (gaatjes in het gebit)

Vaak wordt ten onrechte gezegd “mijn ouders hadden ook een slecht gebit, dus ik ook”. In veruit de meeste gevallen kan het ontstaan van gaatjes namelijk wel degelijk worden voorkomen. De behandeling van cariës begint dan ook bij de preventie. Het aantal eet- en drinkmomenten per dag, het suikergebruik en de mondverzorging spelen hierbij een belangrijke rol. Het geven van poetsinstructie, fluoridebehandeling en dieetwijziging (minder vaak snoepen) behoren tot preventie. Een tandarts, mondhygiënist of preventie-assistent(e) kan u vertellen wat u moet doen of laten voor het voorkomen van gaatjes.

Ontstoken tandvlees (gingivitis)

De kleur van gezond tandvlees is roze. Ongezond of ontstoken tandvlees is vaak roder van kleur, gezwollen en bloedt sneller bij bijvoorbeeld tandenpoetsen. Er is een regel die altijd geldt: gezond tandvlees, bloedt nooit! Het eerste stadium van ontstoken tandvlees wordt gingivitis genoemd, een verder gevorderd stadium noemen we parodontitis. 

Parodontitis (vergevorderde tandvleesontsteking)

Parodontitis is een tandvleesontsteking die verder gaat dan het tandvlees. Tandplak op de tanden en kiezen veroorzaakt een ontsteking in de rand van het tandvlees. Zo’n tandvleesontsteking heet gingivitis. Deze ontsteking kan zich uitbreiden van de tandvleesrand naar het daaronder gelegen kaakbot. Dit kan uiteindelijk leiden tot parodontitis. 

Slechte adem (halitose)

Het hebben van een slechte adem (halitose genoemd) is een veelvoorkomend probleem. Het is vaak erg vervelend en kan een onzeker gevoel geven, waardoor er weinig over wordt gesproken. Dit is jammer, want meestal is een slechte adem goed te behandelen.

Effecten mondgezondheid op algemene gezondheid

Een goede mondgezondheid is belangrijk. Er is bovendien een duidelijke samenhang tussen de mondgezondheid en de algemene gezondheid. Zo worden onder meer hart- en vaatziekten, diabetes en zwangerschapscomplicaties al langer gekoppeld aan mondproblemen. In de mond worden veel aandoeningen als eerste zichtbaar, bijvoorbeeld in de vorm van pijnklachten, wondjes en ontstekingen. Omgekeerd kunnen aandoeningen in de mond – via bacteriën die in de bloedbaan terechtkomen – allerlei ziektes veroorzaken zoals hart- en vaatziekten. Een slechte mondverzorging kan dus gevolgen hebben voor uw algemene gezondheid. Op internet zijn hierover diverse artikelen te vinden, bijvoorbeeld op de website van het Nederlands Tandartsenblad en op Gezondheidsplein.nl.

Meer informatie?

Voor meer informatie over preventie & mondhygiëne kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Wij beantwoorden graag uw vragen.

Wat wordt verstaan onder een spoedgeval?

  • Een ongeval waarbij één of meerdere tanden of kiezen betrokken zijn

  • Een ernstige nabloeding na het trekken van een tand of kies

  • Zeer hevige kiespijn die gepaard gaat met zwelling en koorts

Als u contact opneemt wordt u doorverbonden met de triagist. De taak van de triagist is onderscheid maken tussen spoedeisende klachten en niet spoedeisende klachten. De triage wordt gedaan d.m.v. het stellen van gerichte vragen.

In geval van twijfel pleegt de triagist overleg met de dienstdoende tandarts en wordt u teruggebeld. Is er sprake van een spoedeisende klacht, dan wordt er met u een afspraak gemaakt voor behandeling op de Tandartsenpost.

Wat te doen bij:

Uitgeslagen tand:
Bij een uitgeslagen tand is het belangrijk dat u zich binnen 1 uur na het ongeval onder behandeling stelt van de tandarts. Na deze periode is het meestal niet meer mogelijk om de tand terug te plaatsen. Wij adviseren u de tand onder de tong of in de wang, of in melk te bewaren. Niet afspoelen of schoonmaken. De tand moet zo snel mogelijk weer teruggeplaatst worden.

Nabloeding:
Een nabloeding kan ontstaan na een chirurgische tandheelkundige behandeling zoals het trekken van een tand of kies of na het plaatsen van een implantaat. Een klein beetje bloed vermengt zich met speeksel waardoor het vaak erger lijkt dan het is.
Wat kunt u zelf doen?
• Bijt gedurende 30 minuten op een verbandgaasje of een schone katoenen zakdoek met een knoop erin
• Ben voorzichtig met hard voedsel, hierdoor kunt u de wond beschadigen
• Niet spoelen met water of spoelmiddel
• Als de wond blijft bloeden, neemt u contact op met de praktijk.

Patiënt Deurne of Venray

Heeft u buiten onze reguliere openingstijden acute pijn, een nabloeding of ongeval dan kunt u terecht bij de tandartsenpost in Eindhoven. Gevestigd bij de spoedpost van het Spoedlijn Eindhoven.

Spoedlijn Eindhoven

Aalsterweg 108
5615 CJ Eindhoven
040-3111915

Patiënt Druten

Heeft u buiten onze reguliere openingstijden acute pijn, een nabloeding of ongeval dan kunt u terecht bij de Tandartsenpost Nijmegen, gelegen op het SPOEDPLEIN van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ).

Tandartsenpost Nijmegen

Weg door Jonkerbos 106
6532 SZ Nijmegen
0900-8276456  (0900 TAPNIJM)