Parodontologie

Parodontologie is de behandeling van Parodontitis. Parodontitis is een ver gevorderde tandvlees ontsteking.

Als ontstoken tandvlees onbehandeld blijft, zal de ontsteking in de tandvleesrand verergeren en zich uitbreiden naar het kaakbot. Het ontstoken tandvlees zwelt op, bloed snel en laat los van de tanden en kiezen. In de tussenliggende ruimte (de pocket) vormt zich weer nieuwe tandplak. De ontsteking verplaatst zich dan verder de diepte in, het kaakbot wordt afgebroken en de pockets worden dieper. In deze diepe pockets verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Door deze voortschrijdende ontsteking (parodontitis) kan zo veel kaakbot worden afgebroken, dat de tanden en kiezen los gaan staan en uiteindelijk uitvallen. Kaakbot dat verloren is gegaan, komt niet meer terug. Het is daarom belangrijk dat parodontitis wordt voorkomen of anders tijdig wordt behandeld.

Wie krijgt parodontitis?

Slechte mondhygiëne is de grootste boosdoener en daarom is een goede mondverzorging van groot belang. Als u al iemand in uw familie kent met parodontitis dan kan dat ook een rol spelen. Extra goede mondhygiëne is dan van groot belang. Daarnaast speelt de weerstand van uw lichaam tegen bacteriën in de tandplak een belangrijke rol. Het lichaam wil de bacteriën weg hebben en tast in het ergste geval ook kaakbot aan. Onderzoekers hebben aangetoond dat bepaalde ziektes, waaronder suikerziekte je vatbaarder maken voor het ontwikkelen van parodontitis. Roken en stress vormen een extra risico.

De aanpak van parodontitis

Kaakbot dat verloren is gegaan, komt niet meer terug. Daarom is het zaak om parodontitis te behandelen door goede mondhygiëne en een professionele behandeling. De tandplak bóven de tandvleesranden kunt u zelf verwijderen door goede mondreiniging. Tandsteen kunt u laten verwijderen door de tandarts of mondhygiënist. Maar let op: als de mondhygiëne verslechtert, komen de ontsteking en de verdieping van de pocket altijd weer terug. De tandarts zal de ernst van de parodontitis bepalen, u goed informeren en begeleiden.

Vraag de tandarts of mondhygiënist om advies als:

  • Het tandvlees rood, slap en gezwollen is
  • Het tandvlees bij het tandenpoetsen gevoelig of pijnlijk is
  • Het tandvlees bloedt bij het tandenpoetsen of het eten van harde dingen zoals appels
  • U last hebt van een vieze smaak of slechte adem
  • Tanden en kiezen gevoeliger worden voor temperatuurverschillen
  • Tanden losser staan of ruimte tussen de tanden ontstaat die er eerst niet was

Vaak kunnen deze verschijnselen ook afwezig zijn en kan parodontitis lang onopgemerkt blijven. Belangrijk dus dat om regelmatig uw gebit te laten controleren door uw tandarts en/of mondhygiënist

Parodontitis enstig botverlies centrum mondzorg
Parodontitis botverlies centrum mondzorg
Parodontitis Pocketsonde centrum Mondzorg

Meer informatie?

Voor meer informatie over Parodontologie kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Wij beantwoorden graag uw vragen.

Wat wordt verstaan onder een spoedgeval?

  • Een ongeval waarbij één of meerdere tanden of kiezen betrokken zijn

  • Een ernstige nabloeding na het trekken van een tand of kies

  • Zeer hevige kiespijn die gepaard gaat met zwelling en koorts

Als u contact opneemt wordt u doorverbonden met de triagist. De taak van de triagist is onderscheid maken tussen spoedeisende klachten en niet spoedeisende klachten. De triage wordt gedaan d.m.v. het stellen van gerichte vragen.

In geval van twijfel pleegt de triagist overleg met de dienstdoende tandarts en wordt u teruggebeld. Is er sprake van een spoedeisende klacht, dan wordt er met u een afspraak gemaakt voor behandeling op de Tandartsenpost.

Wat te doen bij:

Uitgeslagen tand:
Bij een uitgeslagen tand is het belangrijk dat u zich binnen 1 uur na het ongeval onder behandeling stelt van de tandarts. Na deze periode is het meestal niet meer mogelijk om de tand terug te plaatsen. Wij adviseren u de tand onder de tong of in de wang, of in melk te bewaren. Niet afspoelen of schoonmaken. De tand moet zo snel mogelijk weer teruggeplaatst worden.

Nabloeding:
Een nabloeding kan ontstaan na een chirurgische tandheelkundige behandeling zoals het trekken van een tand of kies of na het plaatsen van een implantaat. Een klein beetje bloed vermengt zich met speeksel waardoor het vaak erger lijkt dan het is.
Wat kunt u zelf doen?
• Bijt gedurende 30 minuten op een verbandgaasje of een schone katoenen zakdoek met een knoop erin
• Ben voorzichtig met hard voedsel, hierdoor kunt u de wond beschadigen
• Niet spoelen met water of spoelmiddel
• Als de wond blijft bloeden, neemt u contact op met de praktijk.

Patiënt Deurne of Venray

Heeft u buiten onze reguliere openingstijden acute pijn, een nabloeding of ongeval dan kunt u terecht bij de tandartsenpost in Eindhoven. Gevestigd bij de spoedpost van het Spoedlijn Eindhoven.

Spoedlijn Eindhoven

Aalsterweg 108
5615 CJ Eindhoven
040-3111915

Patiënt Druten

Heeft u buiten onze reguliere openingstijden acute pijn, een nabloeding of ongeval dan kunt u terecht bij de Tandartsenpost Nijmegen, gelegen op het SPOEDPLEIN van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ).

Tandartsenpost Nijmegen

Weg door Jonkerbos 106
6532 SZ Nijmegen
0900-8276456  (0900 TAPNIJM)