Mondhygiënist

Heeft u last van gevoelige tanden, bloedend of teruggetrokken tandvlees, een slechte adem of staan uw tanden wat los? Maak dan een afspraak bij onze ervaren en deskundige mondhygiënist. De mondhygiënist is gespecialiseerd in het gezond krijgen en houden van uw mond.

Ook als u geen patiënt bent in onze praktijk kunt u een afspraak maken bij de mondhygiënist. Bespreek dit met uw eigen tandarts en laat deze een verwijsbrief meegeven zodat onze mondhygiënist weet waarvoor u komt. U blijft voor uw overige tandheelkundige behandelingen ten alle tijden bij uw eigen tandarts onder behandeling.

Preventieteam
Ons preventieteam bestaat uit mondhygiënisten en preventieassistentes. Samen werken zij aan het voorkomen van gaatjes bij kinderen en jong volwassenen en het gezond houden van mond, tandvlees en kaakbot. Onze preventieassistentes hebben naast een MBO-4-assistente opleiding een extra preventiecursus gevolgd. Een mondhygiënist heeft een 3 of 4 jarige HBO opleiding afgerond waarin hij/zij zich heeft gespecialiseerd in aandoeningen van tandvlees en kaakbot.

Wanneer naar de Mondhygiënist?

  • Als u (regelmatig) last heeft van gaatjes
  • Als er tandsteen of aanslag op uw gebit ontstaan
  • Als u last heeft van een vieze smaak of slechte adem
  • Als u verkleurde tanden heeft
  • Als uw tanden of kiezen gevoelig zijn bij koud, warmte, zoet en zuur
  • Als uw mondverzorging om wat voor reden dan ook een probleem is
  • Als het tandvlees bloedt bij het poetsen
  • Als tanden of kiezen los gaan staan
  • Als uw tandvlees rood en gezwollen is en niet meer strak om de tanden of kiezen sluit
  • Als uw tandvlees zich terugtrekt

Nog meer redenen om naar de mondhygiënist te gaan

Een goede mondhygiëne kan tandvleesontstekingen en gaatjes voorkomen. Het is daarom verstandig om al op jonge leeftijd én regelmatig een mondhygiënist te bezoeken. Ook als u gaatjes heeft of een slechte adem, kunnen onze ervaren mondhygiënisten u een oplossing bieden. Deze aandoeningen betekenen lang niet altijd dat u geen goed gebit heeft. Behandeling door de mondhygiënist kan erger voorkomen.

Voorkomen van: tandplak, tandsteen, gingivitis, parodontitis en gaatjes

In de mond zitten miljarden bacteriën. Dit is heel normaal, maar uw gebit moet hier wel goed tegen beschermd worden. De bacteriën kunnen namelijk leiden tot tandplak, een plakkerig lichtgeel laagje op en tussen de tanden en kiezen. Het weghalen van tandplak op de plekken waar u met de tandenborstel niet kunt komen (tandhalzen van tanden en kiezen onder het tandvlees) is, in een aantal situaties, van groot belang voor een schoon gebit en een gezonde mond. Want wanneer tandplak niet regelmatig wordt verwijderd leidt dit tot tandsteen en kunnen de bacteriën tandvleesontstekingen (gingivitis en parodontitis) en ook gaatjes (cariës) veroorzaken. Zo kan ontstoken tandvlees zonder dat u het merkt, onherstelbare schade aan uw gebit veroorzaken.

Meer informatie?

Voor meer informatie over mondhygiënist kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Wij beantwoorden graag uw vragen.

Wat wordt verstaan onder een spoedgeval?

  • Een ongeval waarbij één of meerdere tanden of kiezen betrokken zijn

  • Een ernstige nabloeding na het trekken van een tand of kies

  • Zeer hevige kiespijn die gepaard gaat met zwelling en koorts

Als u contact opneemt wordt u doorverbonden met de triagist. De taak van de triagist is onderscheid maken tussen spoedeisende klachten en niet spoedeisende klachten. De triage wordt gedaan d.m.v. het stellen van gerichte vragen.

In geval van twijfel pleegt de triagist overleg met de dienstdoende tandarts en wordt u teruggebeld. Is er sprake van een spoedeisende klacht, dan wordt er met u een afspraak gemaakt voor behandeling op de Tandartsenpost.

Wat te doen bij:

Uitgeslagen tand:
Bij een uitgeslagen tand is het belangrijk dat u zich binnen 1 uur na het ongeval onder behandeling stelt van de tandarts. Na deze periode is het meestal niet meer mogelijk om de tand terug te plaatsen. Wij adviseren u de tand onder de tong of in de wang, of in melk te bewaren. Niet afspoelen of schoonmaken. De tand moet zo snel mogelijk weer teruggeplaatst worden.

Nabloeding:
Een nabloeding kan ontstaan na een chirurgische tandheelkundige behandeling zoals het trekken van een tand of kies of na het plaatsen van een implantaat. Een klein beetje bloed vermengt zich met speeksel waardoor het vaak erger lijkt dan het is.
Wat kunt u zelf doen?
• Bijt gedurende 30 minuten op een verbandgaasje of een schone katoenen zakdoek met een knoop erin
• Ben voorzichtig met hard voedsel, hierdoor kunt u de wond beschadigen
• Niet spoelen met water of spoelmiddel
• Als de wond blijft bloeden, neemt u contact op met de praktijk.

Patiënt Deurne of Venray

Heeft u buiten onze reguliere openingstijden acute pijn, een nabloeding of ongeval dan kunt u terecht bij de tandartsenpost in Eindhoven. Gevestigd bij de spoedpost van het Spoedlijn Eindhoven.

Spoedlijn Eindhoven

Aalsterweg 108
5615 CJ Eindhoven
040-3111915

Patiënt Druten

Heeft u buiten onze reguliere openingstijden acute pijn, een nabloeding of ongeval dan kunt u terecht bij de Tandartsenpost Nijmegen, gelegen op het SPOEDPLEIN van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ).

Tandartsenpost Nijmegen

Weg door Jonkerbos 106
6532 SZ Nijmegen
0900-8276456  (0900 TAPNIJM)