Kroon & Brugwerk

Kronen en bruggen vormen een duurzame vervanging voor tanden en kiezen. Een kroon of brug heeft zo veel mogelijk de vorm en functie van uw oorspronkelijke tand of kies. Ze zien er daardoor mooi natuurlijk uit en u kunt uw gebit weer volledig gebruiken. 

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug, bijvoorbeeld als deze door tandbederf te veel was aangetast. Een kroon kan ook een oplossing zijn als u uw eigen tanden niet mooi vindt.

Wat is een brug?

Een brug is een vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer ‘pijlers’. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte. De brug bestaat uit twee of meerdere kronen die op de pijlers passen, en een tussendeel, ook wel ‘dummy’ genoemd. De dummy bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen die de open ruimte opvullen. 

Verschillende soorten bruggen

  • Gewone brug: hierbij bevinden de pijlers zich aan weerszijden van de open ruimte;
  • Vrij-eindigende brug: bij een vrij-eindigende brug bevinden de pijlers zich aan één zijde van de ontbrekende tand of kies;
  • Etsbrug: de etsbrug wordt door middel van metalen bevestigingsplaatjes met een speciale lijm onzichtbaar aan de binnenzijde van de tanden geplakt (soort van vleugeltjes). Een etsbrug is vaak mogelijk wanneer de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte nagenoeg gaaf zijn en het wordt met name gebruikt ter vervanging van één of twee tanden.

Meer informatie?

Meer informatie over kroon & brugwerk vindt u op https://www.gebitswijzer.vlht.nl/onderwerpen/kronen-en-bruggen, maar u kunt uiteraard ook contact met ons opnemen. Wij beantwoorden graag uw vragen.

Wat wordt verstaan onder een spoedgeval?

  • Een ongeval waarbij één of meerdere tanden of kiezen betrokken zijn

  • Een ernstige nabloeding na het trekken van een tand of kies

  • Zeer hevige kiespijn die gepaard gaat met zwelling en koorts

Als u contact opneemt wordt u doorverbonden met de triagist. De taak van de triagist is onderscheid maken tussen spoedeisende klachten en niet spoedeisende klachten. De triage wordt gedaan d.m.v. het stellen van gerichte vragen.

In geval van twijfel pleegt de triagist overleg met de dienstdoende tandarts en wordt u teruggebeld. Is er sprake van een spoedeisende klacht, dan wordt er met u een afspraak gemaakt voor behandeling op de Tandartsenpost.

Wat te doen bij:

Uitgeslagen tand:
Bij een uitgeslagen tand is het belangrijk dat u zich binnen 1 uur na het ongeval onder behandeling stelt van de tandarts. Na deze periode is het meestal niet meer mogelijk om de tand terug te plaatsen. Wij adviseren u de tand onder de tong of in de wang, of in melk te bewaren. Niet afspoelen of schoonmaken. De tand moet zo snel mogelijk weer teruggeplaatst worden.

Nabloeding:
Een nabloeding kan ontstaan na een chirurgische tandheelkundige behandeling zoals het trekken van een tand of kies of na het plaatsen van een implantaat. Een klein beetje bloed vermengt zich met speeksel waardoor het vaak erger lijkt dan het is.
Wat kunt u zelf doen?
• Bijt gedurende 30 minuten op een verbandgaasje of een schone katoenen zakdoek met een knoop erin
• Ben voorzichtig met hard voedsel, hierdoor kunt u de wond beschadigen
• Niet spoelen met water of spoelmiddel
• Als de wond blijft bloeden, neemt u contact op met de praktijk.

Patiënt Deurne of Venray

Heeft u buiten onze reguliere openingstijden acute pijn, een nabloeding of ongeval dan kunt u terecht bij de tandartsenpost in Eindhoven. Gevestigd bij de spoedpost van het Spoedlijn Eindhoven.

Spoedlijn Eindhoven

Aalsterweg 108
5615 CJ Eindhoven
040-3111915

Patiënt Druten

Heeft u buiten onze reguliere openingstijden acute pijn, een nabloeding of ongeval dan kunt u terecht bij de Tandartsenpost Nijmegen, gelegen op het SPOEDPLEIN van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ).

Tandartsenpost Nijmegen

Weg door Jonkerbos 106
6532 SZ Nijmegen
0900-8276456  (0900 TAPNIJM)